Oudste KN-lezeres (100): ‘Het is een goede krant’

mien-terwijn-uit-lisse-foto-jan-peeters-kn.jpg

Oudste KN-lezeres (100): ‘Het is een goede krant’

Met haar bijna 101 jaar is mevrouw Mien Terwijn-Van Straaten waarschijnlijk de oudste lezer van Katholiek Nieuwsblad. Ze is nog altijd even enthousiast over de krant én behoorlijk bij de tijd.

Hoelang mevrouw Mien Terwijn-van Straaten op KN geabonneerd is, kan ze zich niet herinneren. “In ieder geval heel lang”, vertelt ze in haar appartement in Lisse. “Mijn buurvrouw had het en ik kreeg het van haar. Maar toen bedacht ik dat jullie dat geen geld opleverde, dus heb ik zelf een abonnement genomen.” KN bevalt haar nog steeds prima, maar ze leest het niet meer zo vaak als vroeger. “Ik heb geen tijd, ik val altijd in slaap.”

Terwijl ze vertelt dat ze KN altijd met plezier gelezen heeft, wil ze ineens weten hoe het met Michaël As gaat, bekend vanwege zijn vaste rubriek over heiligenlevens. Ze weet nog precies dat hij begin deze eeuw met zijn gezin met twaalf kinderen naar Ierland is vertrokken. “Het zijn mooie stukjes over die heiligen.”

Heel wat meegemaakt

Als je bijna 101 bent, heb je wel wat meegemaakt. Ze kan zich nog goed herinneren dat kardinaal Simonis, inmiddels 86, in Lisse zijn eerste heilige Mis deed. Zij kende moeder Simonis van het Marialegioen.

Mien Terwijn studeerde wiskunde om les te kunnen geven. “Ja, ik kon anders dienstmeisje worden. Daar had ik geen zin in.”

Na Pasen hoopt ze 101 te worden. “Gelukkig aan de goeie kant. Vorig jaar viel het in de Goede Week, dus dat hebben we uitgesteld. ‘Lang zal ze leven’ hoefde van mij niet. Toen heeft onze diaken een lied geschreven.” Enthousiast begint ze het te zingen: “Zalig zal ze sterven, de hemel zal ze erven.’ Simonis vond het ook geweldig, die heeft het later ook gebruikt.”

De kardinaal bezocht haar feest en gaf haar drie zoenen. “Ik heb nog nooit drie zoenen van een kardinaal gehad”, zei ze hem. “En ik nog nooit van een honderdjarige”, had de kardinaal geantwoord.

‘Vooral lid blijven’

Ze heeft als vermoedelijk oudste KN-lezer wel een boodschap voor de anderen: “Dat ze vooral lid moeten blijven. Het is een goede krant.” Maar ze heeft ook nog wel een paar vragen. Zo wil ze weten hoe het met columniste Brechje Loenen gaat. “Die was toch naar Amerika? Ik vond haar stukjes altijd erg leuk.”

Ze is blij dat Arnulfus Stichting de ANBI-status terug heeft gekregen. En wat goed dat KN ook de ANBI-status heeft gekregen.

Ze is zeker van plan de periodieke gift voor de komende vijf jaar voort te zetten. “Als ik dan nog niet dood ben”, zegt ze nuchter.

‘Doodgaan is helemaal niet erg’

Ze geeft toe dat ze “zo af en toe” nog veel plezier heeft in het leven. “Maar dood zijn is veel handiger hoor, dan ben je van al de ellende af en zit je in de hemel.”

Als we vragen of ze uitziet naar de hemel antwoordt ze met een resoluut ‘ja’. Even is het stil en dan begint ze plotseling te zingen: “Als ik straks in de hemel kom, dan zoek ik eerst naar jou. Dan kijk ik even achter God en vraag ‘Zit daar mijn vrouw?’ (…) En ik roep verblijd: na zoveel jaar gescheiden zijn ben jij nu weer mijn meid. Ik ben des Heren, niets kan mij meer deren.’ Weet je waar dat vandaan komt? Van de zusters augustinessen van St.-Monica. Daar was mijn zus bij. Die is doodgegaan in eer en deugd. Maar daar hadden ze nogal eens feest en dan hadden ze onder meer dit lied erbij.”

Ze snapt niet dat er soms gepreekt wordt alsof doodgaan het ergste is. “Dat is helemaal niet erg, dan is het maar klaar. We zijn op aarde om God te dienen en dáárdoor in de hemel gelukkig te zijn en niet, zoals tegenwoordig hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn. We zijn hier om God te dienen. Nou, na God honderd jaar gediend te hebben, vind ik het eerlijk gezegd wel zat.”

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.