‘Katholiek Nieuwsblad is voor mij het draadje met de Nederlandse Kerk’

Albert-van-der-Woerd_intro.jpg

‘Katholiek Nieuwsblad is voor mij het draadje met de Nederlandse Kerk’

Seminarist Albert van der Woerd (54) schrijft vanuit de Verenigde Staten tweewekelijks zijn columns LA Times. “Voor mij is Katholiek Nieuwsblad de enige krant die het opneemt tegen de onzin over religie die in de dagbladen of op de omroep gespuid wordt.”

Hoe bevalt het om tweewekelijks voor KN te schrijven?

“Het is een routine in mijn leven geworden. Als ik de kopij aanlever dan duurt het niet lang voordat het artikel uitkomt op Myjour.com. Dat levert me vaak een paar reacties op waar ik over na kan denken. Dan is het nog een week waarin ik een nieuw onderwerp moet verzinnen en onder woorden brengen. Het is fijn om een middel te hebben om je reflecties of de gebeurtenissen vorm te geven. Een deadline helpt daarbij.”

Hoe bepaal je waar je over schrijft?

“De column heet LA Times. Het moet altijd iets zijn waarin mijn er varingen in de VS gespiegeld worden in de kerksituatie in Nederland of andersom. De ene keer is een artikel uit de Nederlandse kranten de aanleiding, de andere keer is het iets wat ik zelf meemaak in mijn werk of studie.”

Wat betekent KN voor jou?

Mijn peetmoeder uit Lunteren stuurt me elke twee weken een aantal knipsels op per post, met artikelen uit Katholiek Nieuwsblad die niet op de website staan. Het is voor mij een draadje met de Nederlandse Kerk, waarmee ik me nog steeds verbonden voel, ook al studeer ik nu voor het aartsbisdom Los Angeles. Voor mij is Katholiek Nieuwsblad de enige krant die het opneemt tegen de onzin over religie die in de dagbladen of op de omroep gespuid wordt.”

Welke rol speelt KN in het (katholieke) medialandschap in Nederland?

“Dat landschap is erg schraal en vertegenwoordigt de polarisatie en verdeeldheid van de katholieken. Ik denk dat het de opdracht van KN is om een helder geluid te laten horen, maar ook om te verbinden.”

Zou je anderen KN aanbevelen?

“Ja, er ontwikkelt zich een nieuw zelfbewustzijn onder de Nederlandse katholieken. Je ziet dat belichaamd in schrijvers als Anton de Wit. Dat nam ik al waar in de tijd dat ik opdrachten verzorgde voor de Wereldjongerendagen en de Katholieke Jongerendag. Katholiek Nieuwsblad neemt ook veel goede gedachten over van Amerikaanse websites waar vaak jonge en ontwikkelde katholieken fris tegen dingen aankijken die in Nederland bedolven zijn onder stoffig geneuzel. Een voorbeeld is de dynamische relatie tussen Kerk en staat: in Amerika altijd een hot item, in Nederland een wat verduisterd issue.”

Wat is je hoop voor de toekomst voor Katholiek Nieuwsblad?

“Ik hoop dat Katholiek Nieuwsblad zich mag ontwikkelen in de breedte en de diepte. De breedte zou ik zoeken in het verbinden van het kerkpolitieke spectrum, zonder aan identiteit in te boeten. De diepte betekent voor mij een aantal goed doortimmerde artikelen die de katholiek inzicht geven in de huidige problematieken. Het is onacceptabel dat de gemiddelde katholiek met zijn mond vol tanden staat als hij bijvoorbeeld weer wordt aangevallen over de Kruistochten of de Inquisitie. Maar het is ook jammer als zijn antwoord puur defensief is. Er is een middenweg die gebaseerd is op goed journalistiek onderzoek.

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.