‘Met WJD op zoek naar mijn geloof’

Janneke-Al.jpg

‘Met WJD op zoek naar mijn geloof’

Als lezers van Katholiek Nieuwsblad hoeft u komende zomer niets te missen van de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau. Naast de berichtgeving ter plaatse van onze collega Susanne van den Berk, zal onder meer WJD-deelneemster Janneke Al (20) een reisdagboek voor Katholiek Nieuwsblad bijhouden.

‘Ik hoop op een oplaadmoment’

Voor Janneke is het de eerste keer dat ze meegaat naar de WJD. Verwachtingen heeft ze niet, “behalve dat we heel veel plezier gaan maken”, lacht ze. Hoewel ze in het Noord-Hollandse Beverwijk woont, gaat ze mee met de reis ‘WJD – ontmoet papa Wojtyla’ van het aartsbisdom Utrecht. “Vanaf het moment dat ik hoorde dat de WJD in Polen zouden zijn, wist ik dat ik erheen wilde”, zegt Janneke. “Een vriendin van mij die half Pools is, is in 2011 naar de WJD in Madrid geweest. Zij heeft daar een heel mooie tijd gehad. Ze heeft mij daarom gevraagd mee te gaan naar Krakau. Vorig jaar ben ik met de stichting Jongeren voor Zieken naar Lourdes geweest om daar te helpen op het heiligdom. Een groot deel van die groep gaat nu met de WJD-reis van het aartsbisdom mee, daarom heb ik mij daarbij aangesloten.”

Janneke is de jongste uit een katholiek gezin van zeven kinderen. “Ik heb vier zussen en twee broers. De enigen die nog geloven zijn een zus, die nu in het klooster zit, en ik.

Ik heb het katholieke geloof van jongs af aan meegekregen. Vanaf mijn twaalfde ben ik elk jaar naar katholieke zomerkampen of activiteiten geweest. Hoewel ik nog wel dagelijks bid, ga ik niet wekelijks meer naar de kerk. Ik ga nog wel eens, maar dat is dan bijvoorbeeld tijdens het jongerenprogramma van de Stille Omgang, of bij het volleybaltoernooi van de WKJ. Mijn geloof was wat sterker toen ik jonger was. Het is nu wat verwaterd. Ik geloof zeker wel, maar de traditie van bijvoorbeeld elke zondag naar de kerk gaan zit er wat minder in. Ik heb momenteel wat meer twijfels en ben op zoek naar mijn eigen geloof. Ik ben op zoek hoe ik het geloof wil beleven. Ik heb het idee dat de WJD een goede stap daarin kunnen zijn.” Volgens Janneke kunnen de WJD een “oplaadmoment voor het geloof” zijn net zoals de zomerkampen en de Lourdesreis met Jongeren voor Zieken dat voor haar waren.

Janneke kijkt er naar uit om voor Katholiek Nieuwsblad een reisdagboek bij te gaan houden. Ze is graag creatief bezig. Naast haar werk bij een woonwarenhuis, waar ze gordijnen verkoopt, houdt ze zich in haar vrije tijd bezig met onder meer het maken van schilderijen en het naaien van kleding. Daarnaast doet ze een eenjarige opleiding aan de kunstacademie. Na de zomer wil ze echter de hbo-studie Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan doen. “Het creatieve blijf ik als hobby doen. Ik vind het leuk om een idee om te zetten in iets concreets.” Een blog bijhouden voor Katholiek Nieuwsblad over de WJD vindt ze “superleuk”. “Ik kijk daar wel naar uit. Toen we in Lourdes waren, heeft iemand dat ook gedaan. Het is leuk om die herinneringen later terug te kunnen lezen.”

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.