‘Samen gaan we het redden’

02-03_Ruud_Stuurman.JPG

‘Samen gaan we het redden’

Als er iemand een trouwe fan van Katholiek Nieuwsblad kan worden genoemd dan is dat Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. “Ik lees KN al vanaf de oprichting in 1983.”

De meeste trouwe abonnees van Katholiek Nieuwsblad laten dat gewoonlijk weten met een “wij zijn abonnee vanaf het begin”. Het is bedoeld en wordt begrepen als een warme steun betuiging. Zo ervaar je dat ook als redacteur. Het is een compliment als mensen het product waar je aan werkt zo de moeite waard vinden.

‘Altijd KN gehad’

We bellen Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. Ook hij is een trouwe abonnee en fan van KN. Een jaar geleden maakte Katholiek Nieuwsblad in Roomburgh een reportage over het resultaat van de grootscheepse renovatie die het zorgcentrum heeft ondergaan. Het huis heeft een inwonende rector zodat de bewoners dagelijks de Mis kunnen bijwonen en ook de overige sacramentenbediening in goede handen is. Als we Stuurman vragen hoe hij KN heeft leren kennen weet hij precies het jaar te noemen waarin het eerste Katholiek Nieuwsblad van de persen rolde: 1983. Dat is opmerkelijk omdat veel abonnees het gevoel hebben dat KN er altijd is geweest. “Ik woonde toen nog bij mijn ouders. Mijn vader had een abonnement. Zodra ik zelfstandig ben gaan wonen, dus toen wij trouwden, hebben wij KN ook altijd gehad.” ‘ Samen gaan we het redden’ Als er iemand een trouwe fan van Katholiek Nieuwsblad kan worden genoemd dan is dat Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. “Ik lees KN al vanaf de oprichting in 1983.” Foto: KN

Wat vind je van de krant

Katholiek Nieuwsblad is een fijne informatievoorziening voor nieuws dat je in de gewone pers niet leest. De Kerk is niet populair, tenzij er iets negatiefs over te melden is, zie het misbruikschandaal bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk ook heel erg, daar wil ik niks aan af doen. Maar als dat het enige is en de manier waarop dat dan verwoord wordt…. En als de paus iets zegt waar je iets populairs van kunt maken wordt het breed uitgemeten, maar als hij dingen zegt die het geloof steunen dan hoor je er niets over. Ik vind daarom een hele goede bron om als katholiek te weten wat er in katholiek Nederland, maar ook in de rest van de katholieke Kerk allemaal speelt. Daarnaast zijn er zeer inspirerende verhalen die je bemoedigen. Verhalen waardoor je weet, we zijn met z’n allen bezig die katholieke wereld overeind te houden. Dat is ook onze opdracht. Ik vind het heel belangrijk dat die krant er is. KN leidt financieel een moeilijk bestaan, maar ik hoop van ganser harte dat die krant kan blijven bestaan.”

Je hebt het over inspirerende verhalen.
Kun je een voorbeeld geven?
“Het interview met mijn collega Martijn en mij van vorig jaar”, schatert Stuurman. “Geintje natuurlijk. Als je het mij zo vraagt, denk ik direct aan de column van zuster Anima Christi. Die lees ik graag. Maar verder hebben jullie gewoon goede heldere stukken. Achtergronden zodat je precies weet hoe iets in elkaar zit.”

Grif gelezen

Stuurman vindt het jammer dat hem de tijd ontbreekt om rustig voor Katholiek Nieuwsblad te gaan zitten. “Ik blader de krant door en kom allerlei stukken tegen waarvan ik denk: die moet ik lezen. Dat doe ik ook, maar vaak kom ik er niet aan toe om alles te lezen wat ik graag zou willen. Er staan heel wat lezenswaardige artikelen in.” Die mening wordt kennelijk gedeeld door de bewoners van het katholieke zorgcentrum, want naast een aantal vaste abonnees heeft het huis zelf tien abonnementen die in de recreatie grif worden gelezen. “Ik hoop van ganser harte dat KN in de lucht kan blijven.
Hou vol, samen redden wij het!”

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.