Als er iemand een trouwe fan van Katholiek Nieuwsblad kan worden genoemd dan is dat Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. “Ik lees KN al vanaf de oprichting in 1983.”
De meeste trouwe abonnees van Katholiek Nieuwsblad laten dat gewoonlijk weten met een “wij zijn abonnee vanaf het begin”. Het is bedoeld en wordt begrepen als een warme steun betuiging. Zo ervaar je dat ook als redacteur. Het is een compliment als mensen het product waar je aan werkt zo de moeite waard vinden.
‘Altijd KN gehad’
We bellen Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. Ook hij is een trouwe abonnee en fan van KN. Een jaar geleden maakte Katholiek Nieuwsblad in Roomburgh een reportage over het resultaat van de grootscheepse renovatie die het zorgcentrum heeft ondergaan. Het huis heeft een inwonende rector zodat de bewoners dagelijks de Mis kunnen bijwonen en ook de overige sacramentenbediening in goede handen is. Als we Stuurman vragen hoe hij KN heeft leren kennen weet hij precies het jaar te noemen waarin het eerste Katholiek Nieuwsblad van de persen rolde: 1983. Dat is opmerkelijk omdat veel abonnees het gevoel hebben dat KN er altijd is geweest. “Ik woonde toen nog bij mijn ouders. Mijn vader had een abonnement. Zodra ik zelfstandig ben gaan wonen, dus toen wij trouwden, hebben wij KN ook altijd gehad.” ‘ Samen gaan we het redden’ Als er iemand een trouwe fan van Katholiek Nieuwsblad kan worden genoemd dan is dat Ruud Stuurman, algemeen directeur van R.K. Zorgcentrum Roomburgh in Leiden. “Ik lees KN al vanaf de oprichting in 1983.” Foto: KN
Wat vind je van de krant
“Katholiek Nieuwsblad is een fijne informatievoorziening voor nieuws dat je in de gewone pers niet leest. De Kerk is niet populair, tenzij er iets negatiefs over te melden is, zie het misbruikschandaal bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk ook heel erg, daar wil ik niks aan af doen. Maar als dat het enige is en de manier waarop dat dan verwoord wordt…. En als de paus iets zegt waar je iets populairs van kunt maken wordt het breed uitgemeten, maar als hij dingen zegt die het geloof steunen dan hoor je er niets over. Ik vind daarom een hele goede bron om als katholiek te weten wat er in katholiek Nederland, maar ook in de rest van de katholieke Kerk allemaal speelt. Daarnaast zijn er zeer inspirerende verhalen die je bemoedigen. Verhalen waardoor je weet, we zijn met z’n allen bezig die katholieke wereld overeind te houden. Dat is ook onze opdracht. Ik vind het heel belangrijk dat die krant er is. KN leidt financieel een moeilijk bestaan, maar ik hoop van ganser harte dat die krant kan blijven bestaan.”
Je hebt het over inspirerende verhalen.
Kun je een voorbeeld geven?
“Het interview met mijn collega Martijn en mij van vorig jaar”, schatert Stuurman. “Geintje natuurlijk. Als je het mij zo vraagt, denk ik direct aan de column van zuster Anima Christi. Die lees ik graag. Maar verder hebben jullie gewoon goede heldere stukken. Achtergronden zodat je precies weet hoe iets in elkaar zit.”
Grif gelezen
Stuurman vindt het jammer dat hem de tijd ontbreekt om rustig voor Katholiek Nieuwsblad te gaan zitten. “Ik blader de krant door en kom allerlei stukken tegen waarvan ik denk: die moet ik lezen. Dat doe ik ook, maar vaak kom ik er niet aan toe om alles te lezen wat ik graag zou willen. Er staan heel wat lezenswaardige artikelen in.” Die mening wordt kennelijk gedeeld door de bewoners van het katholieke zorgcentrum, want naast een aantal vaste abonnees heeft het huis zelf tien abonnementen die in de recreatie grif worden gelezen. “Ik hoop van ganser harte dat KN in de lucht kan blijven.
Hou vol, samen redden wij het!”