Ontwerper Jan Verheul over nieuwe huisstijl

Jan-Verheul.jpg

Ontwerper Jan Verheul over nieuwe huisstijl

“Klavertje vier is sowieso een symbool van voorspoed en geluk”, lacht Jan Verheul (50) als we hem vragen hoe hij de nieuwe huisstijl van de Arnulfus Stichting heeft ontworpen. “Maar”, vult hij direct aan, “dat is niet de reden dat je het ook in oude kerkramen terugvindt. Daar staat het klavermotief – en weinig mensen weten dat – voor de vier evangelisten: Marcus, Matteüs, Lucas en Johannes.”

Jan Verheul is eigenaar van Verheul Communicatie, dat in samenwerking met de redactie elke week de opmaak van Katholiek Nieuwsblad verzorgt. Jan is ondernemer én creatieveling. Heeft hij de nieuwe huisstijl zelf ontworpen? Enthousiast legt hij het uit: “Ik luister altijd heel goed naar wat de klant bij een opdracht meegeeft. Op een briefing met mijn mensen geef ik de richting aan. Het leuke van mijn werk is dat ik mijn ontwerpers zo op een spoor zet naar een resultaat waarmee ik terug naar de klant kan. Uiteindelijk ken ik de klant het best, en weet ik wat hem aan zal spreken.” In dit geval moest het een niet al te flitsend logo worden, vertelt Jan, “maar wel meer van deze tijd. Je moet altijd schakelen naar de doelgroep: wie zijn de lezers van Arnulfus Post? Wie zijn de gebruikers van de website www.arnulfus.nl? Dat is het afwisselende van ons werk, de ene keer maak je iets juridisch, en dan weer iets om Hollandse kaas te verkopen. Zo schakelen we de hele dag door. Het houdt ons fl exibel.”

De kleur is een gelukkig toeval. “Ik wist dat paars een kleur is die een rol speelt in de katholieke liturgie, maar als protestant heb ik dat toch maar even nagetrokken bij directeur François Vluggen. Het blijkt de kleur van berouw te zijn, maar óók van hoop. Dat vind ik heel mooi, maar wist ik dus niet van tevoren.”

Wat ik zelf heel leuk vind aan de nieuwe huisstijl is dat we het idee van de evangelisten laten terugkomen in de gebrandschilderde ramen die je ziet. Daardoor verwijst het naar de Kerk, mede doordat je meteen ook het gezicht van paus Franciscus ziet. De knop ‘doneren’ maakt duidelijk dat het gaat om een katholieke stichting die geld inzamelt. Alles in één blik duidelijk! We zijn er echt wel even mee bezig om dat zo voor elkaar te krijgen.”

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.