‘KN is niet bang is om tegen de stroom in te gaan’

29ARNULFUS_Martin_Janssen16_KN_-_Jan_Peeters.JPG

‘KN is niet bang is om tegen de stroom in te gaan’

Tussen alle berichtgeving over het turbulente Midden-Oosten, onderscheidt Katholiek Nieuwsblad zich met nuance en oog voor bedreigde christenen. Een gesprek met arabist en KN-correspondent ter plaatse Martin Janssen.

Een jaartje extra Arabisch studeren in het Midden-Oosten. Met dat doel verhuisde Martin Janssen in 2006 naar Damascus. Dat ene jaartje werden twee jaartjes, en toen “was ik zo verknocht aan Damascus dat ik niet meer weg wilde”, zo vertelt de KN-correspondent. “Ik vond werkzaamheden als arabist en vond dat je eigenlijk zelf in de Arabische wereld moest wonen om er serieus over te kunnen schrijven.” Sinds 2010 doet hij dat met grote regelmaat voor Katholiek Nieuwsblad.
Damascus moest hij na het uitbreken van de Syrische burgeroorlog noodgedwongen inruilen voor Amman, de hoofdstad van Jordanië. “Met pijn in het hart, maar ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze”, blikt hij terug. “Jordanië ligt in het hart van de Arabische wereld en door de vluchtelingenstromen lijken hier alle problemen van de regio samen te komen.”

Voor een westerse journalist is het niet altijd eenvoudig om in het Midden-Oosten te wonen en werken. Hij vertelt over een professor waar hij tijdens zijn studie in Damascus les van kreeg. “Ik was de enige westerling in de klas. De professor maakte zich iedere les boos over de NAVO, vanwege het westers ingrijpen in Irak, en keek dan altijd mij met priemende ogen aan. Ik vertegenwoordigde in zijn ogen de NAVO. Dat ik zelf de overtuiging had dat de westerse interventie in Irak niet echt slim was geweest, maakte voor deze professor helemaal niets uit.”
Ook in Amman stuit hij geregeld op vooroordelen, zo gaat hij verder. “In Jordanië denken mensen altijd automatisch dat westerlingen met Israël heulen en niet geïnteresseerd zijn in Palestijnen. In gesprekken kun je altijd veel duidelijk maken. Na zeven jaar voel ik me volkomen thuis in Amman.”

Nog steeds speelt er enorm veel in het Midden-Oosten, en dus zit Martin Janssen nooit verlegen om onderwerpen om over te schrijven. Wat voegt Katholiek Nieuwsblad volgens hem toe aan de Midden-Oostenverslaggeving die ook in andere westerse media toch uitgebreid te vinden is? Janssen: “Ik ben blij dat KN niet bang is om af en toe tegen de stroom in te gaan. Ik kom weer terug op Syrië omdat ik daar zes jaar heb gewoond en de oorlog in dat land mij persoonlijk raakt. Vanaf het begin was het mij duidelijk dat het idee dat de Syrische oppositie democratie en mensenrechten wilde, wel erg simplistisch was. Al in een zeer vroeg stadium was er sprake van een gewelddadige onderstroom. Bezien vanuit de optiek van de mensenrechten kon je het Assad-regime in Damascus onmogelijk verdedigen, maar de hamvraag was: wat is het alternatief?”


Pater Frans van der Lugt
“In deze tijd hoorde ik van de later vermoorde pater Frans van der Lugt dat de situatie in Homs hetzelfde was. Hij vertelde mij dat hij met eigen ogen gezien had wat er gebeurde. Er vond een anti-regimedemonstratie plaats waar veel minder mensen aan deelnamen dan in de media werd beweerd. Te midden van de demonstranten waren gewapende lieden. Van der Lugt had gezien hoe zij gericht op de veiligheidsdiensten schoten die rondom de demonstratie stonden. In de paniek schoten die terug. Vervolgens werd dit met mobiele telefoons opgenomen en de wereld ingezonden. Met de boodschap dat het regime schoot op vreedzame demonstranten. In een zeer vroeg stadium van de Syrische crisis werden 75.000 christenen uit Homs verdreven door het zogenaamde Vrije Syrische Leger. Zij stalen alles van deze christenen: woningen, geld, sieraden en zelfs hun kleren.”
Andere westerse media besteedden er nauwelijks aandacht aan, omdat het niet past in het algemeen levende beeld. “In KN heb ik altijd in alle vrijheid genuanceerd over de Syrische oorlog kunnen schrijven”, besluit de correspondent. “De opstelling van Katholiek Nieuwsblad maakt deze krant in Nederland uniek.”


Sponsort u de Midden-Oostenverslaggeving van KN?
Arnulfus Stichting wil Katholiek Nieuwsblad helpen dit unieke geluid vanuit het Midden-Oosten te laten weerklinken. Met uw steun kan KN investeren in kwalitatief hoogwaardige nieuws- en achtergrondverhalen uit het Midden-Oosten, zowel in de weekkrant als op de website kn.nl, met speciale aandacht voor de positie van christenen in die regio.
Iedere bijdrage is welkom! Als sponsor van het Midden-Oostenproject ontvangt u aan het einde van het jaar een financiële en inhoudelijke verantwoording, en wordt u uitgenodigd voor een exclusieve lezing die KN-correspondent Martin Janssen later dit jaar zal geven in Nederland.

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.