‘Ik wil tekenen van hoop laten zien’

Anton-de-Wit-Foto-Jan-Peeters.jpg

‘Ik wil tekenen van hoop laten zien’

De nieuwe KN-hoofdredacteur Anton de Wit (38) voelt zich goed thuis bij de krant. “Het voelt als een warm bad”, zegt hij, al is er veel werk aan de winkel.

Dat hij zich bij KN zo goed thuis voelt, “is te danken aan het fantastische team dat er werkt”. En, zegt hij er nadrukkelijk bij, “dat is niet als vleierij bedoeld. Ik ben door alle medewerkers hartelijk welkom geheten. Er heerst iets dat meer is dan de gewone collegialiteit. Die vriendschappelijke collegialiteit voelde als een warm bad, maar ook de vele reacties waren hartverwarmend, óók van lezers”.

‘Een plus’

“Je merkt dan dat dit blad anders is dan andere. We zijn een heel gewoon weekblad, maar dat ‘katholiek’ dat voor nieuwsblad staat, is een plus. Dat merk je in hoe begaan lezers zijn. Het heeft mij ontroerd dat er lezers zijn die voor mij hebben gebeden. Dat doet mij heel erg goed.” Dat maakt ook dat hij er “veel vertrouwen in heeft” ondanks wat er allemaal op hem afkomt. “Dat is best veel. Maar alle hartelijke steun maakt dat ik er met enthousiasme aan begin.”

Hij geeft lachend toe dat het thuisfront “een beetje bezorgd” is over wat er op hem afkomt. “Mijn vrouw heeft mij altijd gesteund en heeft met de wijsheid die vrouwen eigen is zien aankomen dat dit op mijn pad lag.”

‘Bemoedigd’

“Het eerste wat ik wil doen is de kwaliteit die al aanwezig is nog verder uitbouwen en vergroten. De lezer moet kunnen ervaren dat deze krant ook voor hem of haar de moeite waard is. Wat dat betreft lijken we het best bewaarde geheim van katholiek Nederland: iedereen heeft een mening over ons, maar heel vaak zonder ons echt te kennen. Ik wil KN verder professionaliseren en proberen te maken tot een echte kwaliteitskrant die midden in de Kerk staat.” Wat hij daaronder verstaat? “Midden in de Kerk, met twee voeten in de klei van katholiek Nederland én van de wereldkerk. En midden in de Kerk in de zin dat wij geen actieblad van de ene of de andere club zijn. Dat idee bestaat wel bij een aantal mensen, maar ik denk niet dat dat terecht is. Mijn hoop is dat we dat beeld kunnen bijstellen. Dat veel mensen die trouwe kerkgangers zijn maar KN niet lezen, gaan ontdekken dat het wel degelijk raakvlakken heeft met hun geloofsleven. Dat dit een krant is die goed geïnformeerd is over de wereldkerk, die inspireert en bemoedigt.”

Dat laatste vindt hij heel erg belangrijk. “Ik hoop dat mensen zich steeds meer door KN bemoedigd zullen voelen en niet dat ze zeggen dat ze hoofdpijn van ons krijgen. Er is veel in Kerk en wereld om hoofdpijn van te krijgen, maar mijn streven is om daar als KN niet aan bij te dragen. Ik wil laten zien dat er voldoende nieuwe tekenen van leven zijn. Er is lijden, er is broosheid en er is veel verloren gegaan, maar er zijn ook tekenen van nieuw leven, van hoop. Dat wil ik laten zien. Dat de Kerk een club is waar je bij wilt horen.”

‘Vitaliteit’

Dat er bij sommige orden en congregaties voor het eerst sinds vele jaren weer enkele roepingen zijn is zo’n teken van nieuw leven, aldus De Wit. “We zien nieuwe initiatieven voor jongeren waar veel enthousiasme voor is, we zien nieuwe jongerengroepen ontstaan. We zien parochies die gezinnen aantrekken, we zien mensen die zich met Pasen laten dopen en katholiek worden. Dat zijn geen grote aantallen, maar de kwaliteit van geloof neemt in mijn waarneming toe. Er is veel vitaliteit aanwezig. Je moet niet kijken naar wat er vroeger in de kerk zat, maar naar wie er nu nog zijn. Daar zi en veel interessante en goede mensen bij die de Kerk nieuwe energie geven. Dat bemoedigt.”

Dat hoopt hij ook steeds meer van de lezers terug te horen. “Dat zij zich bemoedigd voelen.” Hij noemt het de “katholieke meerwaarde, de plus”, dat KN in nauw contact staat met zijn lezers. “De nauwe betrokkenheid van de lezers voelt als een steun. Natuurlijk de financiële steun, maar ook hun gebed.”

Datum: 12 mei 2017.

De Arnulfus Stichting en uw geld​

De Arnulfus Stichting geeft financiële ondersteuning aan gedrukte landelijke media met een katholieke signatuur, met name aan Katholiek Nieuwsblad. Dit blad verschijnt wekelijks bij abonnees in hoofdzakelijk Nederland, maar ook in België. Katholiek Nieuwsblad heeft vanaf zijn oprichting de intentie gehad een positieve bijdrage te leveren aan kerk en samenleving. De toonzetting van Katholiek Nieuwsblad is gebaseerd op een goed gefundeerde katholieke visie op onze maatschappij. 

Om de continuïteit van het verspreiden van de blijde boodschap voor de toekomst te waarborgen is uw financiële bijdrage van onmisbaar belang. Dat kan door een gift maar ook op een andere wijze.

Wat vindt ú cruciaal? Oormerk uw gift!

Iedere gift aan de Arnulfus Stichting komt direct en geheel ten goede aan degelijke katholieke journalistiek, daar kunt u van op aan. Maar wist u dat u uw gift ook kunt oormerken voor specifieke projecten die ú van essentieel belang vindt binnen het geheel?

Dit zijn de projecten die de Arnulfus Stichting in het bijzonder onder uw aandacht wil brengen:

  • KN Jong: Hét online platform vóór en dóór katholieke jongeren. Zie kn.nl/jong.
  • KN Rome: Goede verslaggeving uit de Eeuwige Stad, met een eigen correspondent in het Vaticaan.
  • KN Internationaal: Er gebeurt méér in de wereld(-kerk) dan wat wij in West-Europa doorgaans zien! KN brengt het in beeld dankzij correspondenten over de hele wereld, en goede reportages uit o.a. Latijns-Amerika, Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
  • KN Online: Juist op internet is een betrouwbare bron van katholiek nieuws essentieel; steun daarom de verdere ontwikkeling van kn.nl als platform voor informatie, inspiratie en verdieping.
  • KN Onderzoek: KN heeft onlangs een grondig en langlopend onderzoek afgerond naar de uitdagingen én kansen van parochies in deze tijden van kerksluiting. Een uniek en urgent project. Steun voor nog meer van dit soort onderzoeksjournalistiek.

 

Indien er op het moment van uw donatie voldoende steun is voor een bepaald project gaat uw gift naar een van de andere projecten of soortgelijke projecten.